Nieuws

Gevolgen voor de zorg bij Brexit

  • A A A
  • Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) roert de trom om problemen in de zorg door de Brexit te voorkomen. Hij heeft fabrikanten en leveranciers van onder meer medische hulpmiddelen, zoals pacemakers en verband, nogmaals opgeroepen zich voor te bereiden op een harde Brexit. Bij zo’n Brits vertrek uit de Europese Unie zijn er geen afspraken over hoe het verder moet. Vitaal Thuiszorg volgt de ontwikkelingen op de voet.

    Erkennen certificaten

    Bruins kan weliswaar ontheffingen verlenen, waardoor medische hulpmiddelen waarvan de certificaten niet erkend worden in de EU tijdelijk worden toegelaten. “Dit kan echter alleen in zeer uitzonderlijke situaties, waarin de continuïteit van zorg in het geding is en er géén alternatieve producten beschikbaar zijn”, benadrukt hij.

    Bewaren van ICT-gegevens

    Voor het bewaren van ICT-gegevens is de AVG van toepassing en deze regelgeving is aangemerkt voor alle landen binnen de EU. Wanneer data opgeslagen staat in een land buiten de EU kan dit gevolgen hebben voor de privacywetgeving, zorginstanties moeten zich dan ook vergewissen van een veilige data opslag. Britse keuringsinstanties en inspecties maken bij een Brexit zonder deal geen deel meer uit van het EU-systeem dat de kwaliteit en veiligheid van hulpmiddelen waarborgt. Meer weten over dit onderwerp? Mail naar info@vitaalthuiszorg.nl.