Nieuws

Extra geld voor ouderenzorg

  • A A A
  • Er wordt weer geld uitgeven aan de ouderenzorg na jaren van bezuinigingen. Minister de Jonge van Volksgezondheid wil dat dit geld besteedt wordt aan het aantrekken van meer personeel, maar brancheorganisatie Actiz merkt dat steeds meer zorgorganisaties de vacatures niet kunnen vervullen en meent dat investeren in digitale ontwikkelingen veel verstandiger is.

    Grenzen van de arbeidsmarkt

    Actiz komt tot deze conclusie na een uitvoerig onderzoek dat zij hebben gehouden onder hun leden en de bewoners van deze zorginstellingen. Hieruit blijkt dat er steeds meer nieuwe zorgmedewerkers worden aangetrokken, maar dat het er lang niet genoeg zijn om alle gaten op te vullen. “Het wordt steeds duidelijker dat we tegen de grenzen van de arbeidsmarkt aanlopen”, schrijft de brancheorganisatie in hun publicatie

    Investeren in innovaties

    Volgens Actiz verstandig om te kijken naar alternatieven. “Met name technologische en digitale ontwikkelingen moeten we veel meer gaan benutten. Uit de interviews komt naar voren dat medewerkers hier veel kansen voor zien.” Voor veel zorgorganisaties, zoals Vitaal Thuiszorg, is het echter lastig om te investeren in dit soort oplossingen, want in de thuiszorg is het inzetten van technologie niet per definitie besparend. Wel kan technologie een waardevolle aanvulling zijn als het gaat om het digitaal bewaren van gegevens, het vastleggen van veiligheidsprincipes en in sommige gevallen communicatiemiddelen. Ook Vitaal Thuiszorg blijft meedenken als het gaat om innovatie en efficiënt werken in de thuiszorg.