Nieuws

Alliantie komt met aanpak tegen medicatiefouten

 • A A A
 • Vitaal ThuiszorgIn opdracht van minister Bruno Bruins is de alliantie medicatieveiligheid in het leven geroepen. Dat is een groep van ruim vijftig experts en patiënten, die de komende maanden werkt aan een gezamenlijke aanpak om overlijden of ziekenhuisopnames door verkeerd medicijngebruik te voorkomen.

  Acties en doelstellingen

  De alliantie medicatieveiligheid ging op 4 juni van start en komt in het najaar met concrete acties en doelstellingen om het aantal incidenten terug te dringen. Alle partijen die een rol spelen bij het voorschrijven, verstrekken, toedienen en gebruiken van medicijnen zijn vertegenwoordigd. Het gaat artsen, apothekers, verpleegkundigen, paramedici, assistenten en patiënten koepels.

  Fouten medicijngebruik

  In Nederland overlijden nu ieder jaar duizend mensen voor verkeerd medicijngebruik en belanden bijna vijftigduizend mensen in het ziekenhuis. Incidenten komen vooral voor bij kwetsbare mensen, zoals ouderen die vanwege meerdere aandoeningen bij verschillende zorgverleners in behandeling zijn. Ongeveer de helft van fouten in medicijngebruik is vermijdbaar.

  Verbinding

  Om dat te verminderen gaat de alliantie inzetten op drie thema’s: goede medicatieoverdracht – ook elektronisch, het optimaliseren van medicijngebruik en meer samenwerking tussen alle disciplines. Bij de start is geïnventariseerd wat er momenteel in het werkveld gebeurt, waar men mee bezig is, maar ook waar knelpunten zitten en kansen liggen.

  “Er zijn nu meerdere succesvolle projecten, maar verbinding ontbreekt vaak”, zegt Bruno Bruins. “Zo werken bijvoorbeeld in West-Friesland huisartsen en apothekers nauw samen om nierschade door medicijngebruik te voorkomen. Zoiets kan in heel Nederland, en dat geldt voor veel meer initiatieven.”