Tips om goed voor uzelf te zorgen tijdens de coronacrisis

Tips om goed voor uzelf te zorgen tijdens de coronacrisis

We maken op dit moment een onzekere tijd door en veel mensen ervaren stress door alle berichten waarmee we geconfronteerd worden. Sommigen zijn bang voor hun eigen gezondheid of die van hun naasten, anderen zien misschien cliënten ziek worden en zelfs overlijden, en voelen zich machteloos. Bedenk dat stress een normaal verschijnsel is nu u zich in een abnormale situatie bevindt. En we bevinden ons op dit moment écht in een abnormale situatie. Het is dus niet gek als u stress ervaart. Het is dus belangrijk dat u goed voor uzelf en voor elkaar blijft zorgen. Een paar tips die daarbij kunnen helpen.

  1. Zorg voor voldoende rust/slaap

Probeer uw normale ritme aan te houden. Ga dus op tijd naar bed en sta op uw normale tijd op.

  1. Zoek naar ontspanningsmomenten

Bijvoorbeeld door tijdens het wassen van uw handen u heel bewust te zijn van wat u doet. Daarmee sluit u de voorgaande handeling af. Tel tijdens het handen wassen om uw gedachten te stoppen (mindful). Neem voldoende pauze, neem even de tijd om samen zaken te delen of voor een grapje.

  1. Eet gezond & beweeg genoeg

Misschien heeft u de neiging om maaltijden over te slaan als u gestrest bent? Of om ineens meer te gaan eten dan normaal omdat u zich niet lekker in uw vel voelt? Probeer regelmatig en gezond te eten en genoeg te bewegen. Daarmee blijft u ook mentaal beter in balans.

  1. Houd contact met vrienden en familie.

Door de maatregelen hebben we veel minder sociaal contact met anderen, en dus ook minder sociale steun. Probeer in deze periode bewust ‘op afstand’ contact te houden met uw dierbaren om te delen hoe u zich voelt, en om uw zinnen te verzetten.

  1. Maak gebruik van eerdere ervaringen

De huidige coronacrisis is uniek, maar waarschijnlijk heeft u eerder al stressvolle situaties in uw (werk)leven meegemaakt, en heeft u manieren gevonden om daarmee om te gaan die u nu ook kunnen helpen. U weet vaak zelf wel wat goed voor u is, en wat voor u goed werkt. Pas uw kennis uit eerdere ervaringen ook nu toe.

Heeft u wat extra hulp nodig?

Zorg goed voor uzelf en bespreek zaken tijdig met uw planner. Zorg dat u samen kunt kijken wat u nodig heeft.

Vragen/zorgen/tips?

Wij zijn uiteraard 7 dagen per week bereikbaar voor vragen/zorgen/tips op corona@vitaalthuiszorg.nl.

Vitaal Thuiszorg